12 bronnen van positieve energie
voor je herstel

Iedereen heeft weleens een off day. Je kent het wel, dat gevoel dat je nergens zin in hebt. Sommigen onder ons hebben echter voor langere periodes last van negatieve gevoelens en gedachtes. Redenen hiervoor zijn; verslavingen, psychische klachten, persoonlijk verlies, eenzaamheid, het gevoel niets waard te zijn en ga zo maar door. Vaak is het een combinatie van factoren. Natuurlijk wil je hier uitkomen. Maar waar haal je in hemelsnaam positieve energie vandaan wanneer alles zo grijs lijkt?

Een ding is zeker. Je moet actie ondernemen. Hoe langer je geen nieuwe dingen onderneemt, hoe ongelukkiger je wordt. Er moet iets structureel veranderen. Dat is moeilijk, maar zeker niet onmogelijk. In het begin is het doel om kleine momentjes van dankbaarheid en rust te ervaren. Structureel gelukkig word je niet van de een op andere dag. Je moet echter ergens beginnen. Om je op weg te helpen volgt hieronder een lijst met bronnen waar je positieve energie uit kunt halen.

Mensen

De belangrijkste bron van allemaal. De juiste mensen om je heen maakt een wereld van verschil. Zorg ervoor dat je jezelf omringt met mensen die vooruitstrevend en positief zijn. Dit kunnen hulpverleners, lotgenoten, vrienden, collega’s, familie en in het meest ideale geval je partner zijn. Praat over waar je tegenaan loopt, doe samen leuke dingen, en lach met elkaar. Eenzaamheid is een doodsteek voor geluk.

Wat is meer opbeurend dan (vrolijke) kinderen? Ik kan maar weinig bedenken. De onbezonnen en onbevangenheid van de kleintjes zorgt ervoor dat je eigen problemen voor een tijdje naar de achtergrond verhuizen. Kun je iets bedenken waar jij ze een handje bij kan helpen? Door je bij een organisatie aan te melden die leuke dingen voor ze organiseert bijvoorbeeld. Laat het dan zeker niet na.

actief

Sporten

Wil je beter in je vel komen te zitten, ga dan sporten. Dit hoeft niet eens een sport te zijn waarbij je veel energie gebruikt. Boogschieten, bowlen, golven en poolen zijn ook allemaal sporten. Het gaat erom dat je er plezier aan beleeft. Dat je ergens je ei in kwijt kunt en even uit je hoofd bent. Het leuke is hoe langer je een sport beoefent, hoe beter je wordt. Dat geeft natuurlijk ook weer een goed gevoel.

Aan regelmatig sporten zitten gigantisch veel voordelen vast. Het zorgt onder andere voor een betere bloedcirculatie en het vrijkomen van zogenaamde geluksstofjes in de hersenen zoals dopamine, serotonine en endorfine. Je lichaam wordt fitter zodat je een betere weerstand ontwikkelt tegen allerlei pijntjes en ziektes. Het leuke van veel sporten is dat er ook een sociaal aspect aan zit. Een mooie kans om positieve en vooruitstrevende mensen te ontmoeten.

Natuur

Hoe mooi is de natuur? Het is ongelooflijk hoeveel prachtige plaatsen onze wereld herbergt. Nu kunnen we natuurlijk niet iedere maand het vliegtuig pakken en gaan waar we heen willen. Gelukkig heeft Nederland ook veel moois te bieden. Ga eens een dag het bos in en kijk wat je allemaal tegenkomt. Ervaar de rust, geniet van de geuren en de flora en de fauna. Bizar dat er ooit een dag was dat onze Aarde bedekt was onder zo’n groene deken.

Naast onze bossen zijn er nog vele andere natuurgebieden die het bezoeken waard zijn. Wat te denken van de Waddeneilanden, de Biesbosch of de Hoge Veluwe? Wandelen door dit soort gebieden zorgt ervoor dat je in het hier en nu terecht komt. Misschien in het begin van je herstelproces niet continu, maar wel bij tijd en wijlen. En dat is iets waar je naar wilt streven.

Ga zoeken naar waar je hart ligt!

Teksten

Lezen dus. Woorden van iemand anders kunnen een bron van positieve energie zijn. De reden is simpel. Je gaat nadenken. Je krijgt nieuwe inzichten. Je wordt geraakt. Een tekst kan enorm veel teweegbrengen van binnen. Wanneer je het even niet meer weet en je leest een tekst van iemand die precies datgene zegt wat jij nodig hebt, komt er verbinding tot stand. Blijkbaar is er toch iemand die jou begrijpt.

Hoe meer je leest, hoe meer je ontdekt. In het begin van herstel zijn we vaak zoekende waar we precies naartoe willen. Lezen helpt hierbij. Je weet ongeveer waar je interesses liggen, dus ga eens op zoek naar tijdschriften, blogs en boeken die daar op aansluiten. Ga zoeken waar je hart ligt.

Video’s

Video’s laten veel minder aan de verbeelding over dan geschreven tekst. Je laat je op het audiovisuele gedeelte leiden door de makers. Je wordt meegenomen in een verhaal en je hoeft alleen maar te kijken. Wanneer je weinig energie hebt is dit veel toegankelijker dan lezen.

Er zijn ontelbaar veel video’s die je bordenvol positieve energie leveren. De vraag is wat jou triggert. Zijn dit to do video’s, documentaires, real life vlogs, video’s gericht op educatie of raak je enthousiast van motivatie sprekers. De juiste video’s kunnen je weer hoop en positieve energie geven op momenten dat je er even doorheen zit.

Onbaatzuchtige daad

Help je een ander vanuit je hart, hou je daar zelf ook een goed gevoel aan over. Je vergroot namelijk je gevoel van eigenwaarde. Zeker wanneer je een laag zelfbeeld hebt is dit een uitstekende manier om daar verandering in te brengen. Je ontvangt waardering en je geeft iets terug aan de maatschappij.

Er zijn tal van mogelijkheden om iets te doen voor je medemens. Denk aan vrijwilligerswerk of sluit je aan bij een organisatie die zich inzet voor het goede doel. Natuurlijk kun je ook gewoon die oude buurvrouw of iemand van je familie bijstaan. Ondanks dat je er niks voor terug verwacht brengt het je toch veel goeds.

Muziek

Wie krijgt geen positieve energie van zijn favoriete muziek? Het is wonderbaarlijk hoeveel effect muziek op een mens kan hebben. Het is mogelijk om iemand die compleet overstuur is binnen de kortste keren te kalmeren met het juiste nummer. Ongetwijfeld heb jij je favoriete nummers en artiesten, maar zou muziek niet nog veel meer voor jou kunnen doen? Kan muziek een ochtendhumeur verdrijven?

Voor iedere situatie en kun je een playlist kunnen samenstellen. Wie weet word je veel productiever met de juiste achtergrondmuziek. Misschien kom je eerder tot rust met een rustige melodie na een dag werken. Ben je verdrietig? Surf naar Youtube en typ bijvoorbeeld het zoekwoord “opbeurende muziek” in. Er staat zoveel tot je beschikking dat het zonde is om er geen gebruik van te maken.

Mindfulness

Het is een bekende uitspraak; geluk zit in de kleine dingen. Een glimlach, een vogeltje, een compliment. Mindfulness maakt ons hier meer bewust van. Sommige dingen die wij voor lief nemen zijn eigenlijk heel bijzonder. Wat honderd jaar geleden niet voor te stellen was is nu heel normaal. Hier in Nederland. Want het overgrote deel van onze wereld leeft nog altijd in armoede.

Mindfulness draait om bewustzijn en in het moment leven. Hierdoor zie je veel meer dan de meeste mensen. Je leert om dankbaar te zijn voor wat je wel hebt in plaats van te klagen over wat je niet hebt. Wanneer je hier bewust van bent kun je negatieve gedachtes ook makkelijker van je afschudden.

Meditaties

Meditatie is niet hetzelfde als mindfulness. Ze zijn wel met elkaar verbonden. Bij meditatie keren we ons naar binnen. Er zijn verschillende vormen van meditatie. Wanneer je het in stilte doet probeer je alle gedachtes uit te schakelen en alleen te “zijn”. Bij een geleide meditatie is er een stem die je leidt. Dit wordt ook wel een imaginatie oefening genoemd. Deze wordt eventueel ondersteund door achtergrond muziek.

Door je los te koppelen van je dagelijkse beslommeringen kun je even helemaal tot rust komen. Je hoeft even helemaal niks. Dagelijks mediteren kan je net dat beetje extra rust en energie geven wat je nodig hebt. Zeker wanneer je regelmatig last hebt van een druk hoofd. Het zorgt voor ontspanning in je lichaam en vermindert stressgevoelens.

Yoga/Pilates

We hebben het al eerder gehad over de positieve effecten van sporten. Yoga en Pilates kun je technisch gezien hier onder scharen. Waarom dan toch het onderscheid? Omdat beide veel meer zijn dan “gewoon” een sport. Beoefen je (een van) beide, zul je merken dat je niveau bij andere sporten ook omhoog gaat. Je traint enorm veel spiergroepen, je oefent je ademhaling, kunt je beter focussen en krijgt zowel lichamelijk als mentaal een betere houding.

Pilates is qua bewegingsstijl dynamischer dan yoga en heeft geen spirituele boodschap. Yoga heeft vaste houdingen en heeft als doel balans te vinden tussen lichaam en geest. Als afsluiting volgt een geleide meditatie. Hoe langer je Yoga en/of Pilates beoefent, hoe krachtiger en leniger je wordt. Ook merk je dat de rust in je hoofd wederkeert. Zie het als in investering voor het leven.

Creatief zijn

Wij mensen zijn creatieve wezens. We vinden het leuk om dingen te maken. Hoe bijzonder is het dat vanuit onze gedachten hele kunstwerken tot stand komen. Misschien zie je jezelf niet als creatief persoon en ben je terughoudend om iets te gaan ondernemen. Tekenen kun je niet, schilderen niet, breien en haken vind je geen bal aan… wat is er dan nog over? Een heleboel dus!

Creatieve hobby’s zijn een bron van positieve energie. Door er je ziel en zaligheid in te leggen creeer je iets unieks. Iets dat jouw positieve energie bevat. Wanneer een ander ermee in contact komt en het op waarde weet te schatten, geef je deze energie door.

Doelen

Wat geeft je meer positieve energie dan een doel te halen? Je neemt je iets voor en doet het gewoon. Dat is niet vanzelfsprekend wanneer je in een herstelproces zit. We komen uit een situatie waar we weinig ondernamen. Dromen deden we zo af en toe nog wel. Jammer genoeg gingen die dromen telkens in rook op. We hadden er de energie niet voor. Maar nu wel!

Een leuke baan, gezond voelen, je sociaal netwerk uitbreiden, een geschikte partner vinden, een studie, van het leven leren genieten, anderen helpen, zijn mooie voorbeelden van doelen voor je herstel. Maar hoe bereik je deze doelen precies?

Het is makkelijk om het overzicht te verliezen wanneer je nog niet helemaal stabiel bent. Dit kan gaan knagen en leidden tot frustratie. Deel dus je grote doelen op in kleinere doelen. Gelukkig heb je net een artikel gelezen dat heel wat kleinere doelen beschrijft. Zet ze in om je uiteindelijke dromen te verwezenlijken.

Alles is verweven

Ik hoop dat je hebt opgemerkt dat alle 12 bronnen van positieve energie met elkaar verweven zijn. Je hoeft er dus maar een paar op te pakken om ze allemaal in je voordeel te laten werken. Ga je sporten, doe het dan samen. In de natuur of met muziek in de oren. Lees erover zodat je nieuwe technieken leert. De combinaties zijn eindeloos. Plant eens wat zaadjes en zie hoe groot die boom wordt. Zolang je water en voeding geeft, zal deze blijven groeien. En daar pluk jij uiteindelijk de vruchten van.

Artikel geschreven door Colin Angus.