Vrolijker en met meer zelfvertrouwen

In gesprek met Joyce

De eerste 5 minuten van ons gesprek is ze wat aan het stoeien met het positioneren van de camera. “Staat ‘ie zo goed? Ik heb zoals de rest van Nederland niet thuis gewerkt het afgelopen jaar dus ik ben er niet zo handig in.” Als Joyce eenmaal goed in beeld is beginnen we aan onze digitale kennismaking en steekt ze direct van wal. Ze heeft heel wat te vertellen over het afgelopen jaar.

“Het Activeringshuis heeft me echt geholpen”

Na een lange tijd van werken als schoonmaakster met een 0 – uren contract kwam Joyce uiteindelijk noodgedwongen in de bijstand terecht. De gemeente probeerde haar zo snel mogelijk weer te helpen aan vaste uren in dezelfde sector, maar Joyce had andere ambities en wist dat ze meer in zich had. “Ik had veel ervaring als schoonmaakster maar wilde echt een andere richting op. De gemeente schakelde het Activeringshuis is om te onderzoeken wat die richting dan zou moeten zijn.”

In het begin was Joyce een beetje sceptisch over de ondersteuning, want ze was bang dat ze gedwongen zou worden om werk aan te nemen in de schoonmaak. Maar niets was minder waar. “Vanaf het begin voelde het contact met iedereen van het Activeringshuis zó fijn. Er werd echt naar mij en mijn wensen geluisterd. En voor mij was het ook bijzonder om te voelen dat iedereen zo enthousiast was over mij. Ik voelde me speciaal. Het gaf me een flinke dosis zelfvertrouwen, iets dat ik daarvoor niet zo had.”

Valse start

Helaas maakte ze met haar traject een behoorlijke valse start. In de eerste helft van 2020 overleed haar moeder én ging Nederland in de eerste lockdown. Ze zat er doorheen en had het moeilijk. “Het fijne was wel dat het Activeringshuis er ook toen voor me was. Sandra (coach) bekommerde zich om hoe het met mij ging, ook privé. Dat had ik niet verwacht en het gaf me enorm veel steun.” “In de tweede helft van 2020 besloot ik echt dat ik vol gas moest geven. Ik ging op zoek naar vacatures die me aanspraken en solliciteerde volop. Samen met Sandra leukte ik mijn CV op en schreef ik motivatiebrieven die meer ‘mij’ waren. Ik werd bijna bij alle bedrijven uitgenodigd voor een gesprek en dat was super. Alleen na de gesprekken werd ik steeds toch niet aangenomen. Ik wist niet wat er mis ging”.

“De belangrijkste les die ik over mezelf geleerd heb? Dat ik het wél kan!”

Marijn (coach) werd ingeschakeld om Joyce hierbij te helpen. Ze oefenden samen sollicitatiegesprekken en leerde Joyce hoe ze zichzelf het beste kon presenteren. “Na de coaching wist ik hoe ik beter over moest komen. Ik werd uiteindelijk gebeld omdat er een vacature open stond bij QoQo Massage Clinics. Ik sprak met Marijn af dat als ik op gesprek mocht komen we het gesprek samen zouden oefenen. Twee dagen later had ik mijn sollicitatiegesprek en werd ik aangenomen. Iedereen van het Activeringshuis was zó blij voor me!”

Lockdown

Joyce startte in oktober met een 5-weekse in-company opleiding. Op 8 december kreeg ze officieel te horen dat ze een contract aangeboden kreeg. Jammer genoeg ging Nederland kort daarna in een tweede lockdown en heeft ze het geleerde nog niet in de praktijk kunnen brengen. “Ik maakte me ook wel zorgen omdat ik bang was dat mijn contract na de proeftijd beëindigd zou worden door de lockdown. Mijn baas zei gelukkig dat hij erg tevreden over mij was en dat ik goede recensies kreeg. Ik hoefde me dus nergens zorgen om te maken. Dat was een hele opluchting. Ik hoop dus dat ik in januari gewoon weer aan het werk kan!”

Artikel geschreven door: Lotte Nouws van Lottext.