Actief aan de slag met je zelfvertrouwen

Het is heel normaal om je af en toe onzeker te voelen, maar prettig is het niet als je hier regelmatig last van hebt… 😮‍💨

Die kritische stem in je hoofd heeft invloed op je zelfvertrouwen en daarbij ook je zelfwaardering. Het geeft je het gevoel dat je niet goed genoeg bent, en daardoor geloof je misschien dat je bepaalde dingen niet kunt.

Helaas is er geen knop die je kunt indrukken om onzekerheid en gebrek aan zelfwaardering weg te nemen. 👉 Je zal zelf actief aan de slag moeten gaan!

We geven je alvast vier concrete stappen die je kunt zetten om aan je zelfvertrouwen te werken.

Stap 1. Wees bewust van je gedachten.

Als je weinig zelfvertrouwen hebt, zal je waarschijnlijk veel niet-helpende gedachten hebben zoals: ‘ik kan het niet en ben een mislukkeling’ of ‘ik sta voor schut als ik een fout maak’. Dat geeft je natuurlijk geen goed gevoel over jezelf.

Vooral bij terugkerende gedachten kan het zijn dat je deze gedachten als waarheid begint te zien. Terwijl ze helemaal niet kloppen! #gedachtenzijngeenfeiten

Let eens op hoe vaak je dit soort gedachten hebt en in welke situaties dit voorkomt. Zodra je hier bewust van bent en deze gedachten herkent, kan je ze actief gaan veranderen.

Stap 2. Vervang deze gedachten voor helpende gedachten.

Om zelfvertrouwen te ontwikkelen is het belangrijk om deze gedachten te leren ombuigen naar een meer realistisch beeld.

“Ik kan niets goed doen…” wordt 👉 “fouten maken is menselijk”.
“Ik ben een mislukkeling…” wordt 👉 “Ik ben aan het leren”.
“Ik ben lui…” wordt 👉 “rusten is ook productief”.

Met welke gedachten loop jij te worstelen? En lukt het om dit om te buigen naar iets realistisch en liefdevols?

Stap 3. Stel doelen die realistisch zijn.

Leg de lat niet te hoog voor jezelf. Als je ervaring opdoet met kleine successen en nieuwe uitdagingen, dan groeit je zelfvertrouwen ook. Vooral als je deze ervaringen ergens in noteert en daar regelmatig bij stilstaat.

Stap 4. Durf fouten te maken.

Alles wat je voor de eerste keer doet, lukt natuurlijk niet altijd meteen zoals je zou willen, en dat is oké! Probeer dus niet te streng voor jezelf te zijn en geef jezelf de ruimte om fouten te maken. Daar leren we juist van!